De Groene Weg Amersfoort

Leusderweg 202
3817 KG Amersfoort
033 465 29 74

Kalkoen van uw Groene Weg Slager

Wanneer u besluit om met de feestdagen een veantwoordelijke Biologische Kalkoen te bereiden, is het misschien ook fijn om te weten dat Biologische kalkoenen op groeien volgens de EKO richtlijnen van SKAL.

Dit betekent ondermeer dat hun snavels niet gekapt worden, hun tenen niet geknipt wordenen dat casteren verboden is. Ook behouden ze het puntje van de vleugels, waardoor ze kunnen blijven vliegen.

Een Biologische kalkoen heeft een uitloop van minstens 10m2, voorzien van bomen en/of struiken. En in de binnen ruimte is voldoende zaagsel, houtvezel of stro aanwezig.

Veder krijgen de Biologische kalkoenen biologisch voer maar ook maagsteentjes en grit. Ze hebben permanent de beschikking over vers drinkwater.

Deze bronskleurige middelgrote kalkoenen zijn daarom bijzonder mals en zeer smakelijk.

Aankoop tip:

Bij het berekenen van de groote van de kalkoen die u wilt kopen is de vuistregel: 500 gram kalkoen met bot per persoon.

Bewaartip:

Bewaar de kalkoen in de vacuum- krimp verpakking onderin de koelkast (dit is de koudste plaats in de koelkast) 

Braadadvies:

Verwam de oven voor, en braad de kalkoen 50% op 200 graden celsius, reduceer de oven voor de tweede 50% naar 175 graden celsius.

Het zakje met nek, hart, maag en lever uit de kalkoen verwijderen, (te gebruiken voor bereidings tip). Hierna de kalkoen van binnen en van buiten met koud water spoelen. Daarna uit laten lekken en de kalkoen zorgvuldig afdrogen met een schone theedoek. Vervolgens de kalkoen van binnen en van buiten ,met peper en zout of uw favoriete kruiden melange bestrooien. Stop voor een extra smaak stimulange een gepelde ui in de kalkoen. Plaats de kalkoen onderste boven, met de borst naar beneden op ovenrooster met daaronde een slede met aluminium folie (voorkomt inbakken van de slee) om de jus op te vangen. Het enige vet van de kalkoen bevindt zich op de rugzijde. Op deze wijze bedruipt dit vet de kalkoen en houdt deze mals van smaak.

Gewicht en tijden:

4 / 4.5 kg gewicht staat voor 120 min in de oven,

 5 / 5.5 kg staat voor 180 min in de oven

 6 kg gewicht staat voor 200 min in de oven

 

Wanneer weet u of de kalkoen gaar is:

De kalkoen is klaar wanneer het braadvocht helder van kleur is, bij rood braadvocht is de kalkoen nog rauw. Dit test u door met een vleesvork in de kalkoen te prikken.

Bereidingstip voor jus/saus bij de kalkoen:

  • Kook de nek, hart, maag en lever met een ui, wat peterselie, 2 theelepels zout en ½ theelepel thijm in 1 liter water.
  • Na het aan de kook brengen 1 a 1½ uur langzaam koken.
  • De bouillon zeven het vocht voor de saus bewaren.
  • Voeg ± 4 eetlepels van het braadvocht dan wel vet in een braadpan die op een laag pitje staat.
  • Voeg al roerend 4 eetlepels bloem toe en voeg daarna ½ liter bouillon langzaam roerend toe.
  • Op smaak brengen met peper en zout en kruiden melange, snij of hak de gegaarde lever, hart en nekvlees, en voeg dit toe aan de saus, voor een verfijnde smaak kunt u nog 4 eetlepels cognac of madeira toevoegen.

Kalkoen reserveren kan tot 16 december 2017

na 16-12-2017

OP=OP

De Groene Weg Amersfoort

Leusderweg 202
3817 KG Amersfoort
033 465 29 74

Openingstijden

maandag 08:00 - 18:00
dinsdag 08:00 - 18:00
woensdag 08:00 - 18:00
donderdag 08:00 - 18:00
vrijdag 08:00 - 18:00
zaterdag 08:00 - 17:00
zondag Gesloten