De Groene Weg Amersfoort

Leusderweg 202
3817 KG Amersfoort
033 465 29 74

Kalkoen van uw Groene Weg Slager

Wanneer u besluit om met de feestdagen een verantwoordelijke biologische kalkoen te bereiden, is het misschien ook fijn om te weten dat biologische kalkoenen op groeien volgens de EKO richtlijnen van SKAL.

Dit betekent ondermeer dat hun snavels niet gekapt worden, hun tenen niet geknipt worden en dat casteren verboden is. Ook behouden ze het puntje van de vleugels, waardoor ze kunnen blijven vliegen.

Een biologische kalkoen heeft een uitloop van minstens 10m2, voorzien van bomen en/of struiken. En in de binnen ruimte is voldoende zaagsel, houtvezel of stro aanwezig.

Veder krijgen de biologische kalkoenen biologisch voer en ook maagsteentjes en grit. Ze hebben permanent de beschikking over vers drinkwater.

Deze bronskleurige middelgrote kalkoenen zijn daarom bijzonder mals en zeer smakelijk.

Aankoop tip:

Bij het berekenen van de groote van de kalkoen die u wilt kopen is de vuistregel: 500 gram kalkoen met bot per persoon.

Bewaartip:

Bewaar de kalkoen in de vacuum- krimp verpakking onderin de koelkast (dit is de koudste plaats in de koelkast) 

Braadadvies:

Verwam de oven voor, en braad de kalkoen 50% op 200 graden celsius, reduceer de oven voor de tweede 50% naar 160 graden celsius.

Spoel de kalkoen van binnen en van buiten af met koud water. Laat de kalkoen uitlekken en droog daarna de kalkoen goed af met een schone theedoek. Bestrooi hierna de kalkoen aan de binnen- en buitenzijde met peper en zout af of met uw favoriete kruidenmengsel. Wilt u een extra pittige smaak? Stop dan een gepelde ui in de kalkoen.

Leg de kalkoen met de borst naar beneden in een voorverwarmde oven. op een ovenrooster met daaronder een braadslede om de jus op te vangen. op deze manier bedruipt de kalkoen zichzelf en blijft het borstvlees lekker mals. Het vocht uit de slede kunt u tussen tijds weer over de kalkoen gieten. En vergeet niet dat u het braadvocht nodig heeft voor de saus (zie bereidings tip jus/saus)

Gewicht en tijden:

4 / 4.5 kg gewicht staat voor 120 min in de oven

 5 / 5.5 kg staat voor 180 min in de oven

 6 kg gewicht staat voor 200 min in de oven

 

Wanneer weet u of de kalkoen gaar is:

De kalkoen is klaar wanneer het braadvocht helder van kleur is; bij rood braadvocht is de kalkoen nog rauw. Test dit door met een vleesvork in de dij te prikken.

 

Bestellen en laten bezorgen (Alle provincies)

Via onze website gaat u naar de webshop, daar vult u in welke kalkoen u wenst. Nadat we uw betaling en uw keuze van bezorgen hebben ontvangen, zorgen we dat de kalkoen bij u opmaat bezorgd wordt.

  • In de regio 033, 030 & 0343 bezorgen wij vanuit de slagerij op de dag dat u wenst

  • Wanneer u klant bent bij Darf, wordt de kalkoen geleverd worden via onze chauffeur van Darf. Voor bezorgtijden kijkt u op Darf.info

  • We maken ook gebruik van de bezorgservice van PostNL

 

Bereidingstip voor jus/saus bij de kalkoen:

Ingrediënten:

  • 30 ml braadvocht van de kalkoen
  • 30 gram bloem
  • 600ml kalkoen of gevogeltebouillon
  • 1/2 eetlepel vers gehakte salie
  • Peper en zout naar smaak

 

Bereidingswijze:

  • Om een lekkere saus voor bij de kalkoen te maken, kookt u nek, hart en lever (mits deze in de kalkoen aanwezig zijn, anders kunt botten en soepvlees apart erbij bestellen) met ui, wat peterselie, twee theelepels zout en halve theelepel tijm in een liter water.
  • Laat het geheel aan de kook komen en ongeveer anderhalf uur zachtjes koken. Zeef de bouillon en bewaar deze voor de saus.
  • Breng vervolgens het braadvocht van de kalkoen aan de kook in een steelpannetje
  • Voeg geleidelijk en al roerend de bloem toe
  • Roer tot het deegje goudbruin is
  • Voeg geleidelijk en al roerend de koude gevogeltebouillon toe totdat het deegje volledig is opgelost.
  • Voeg de vers gehakte salie toe aan de jus
  • Breng het mengsel aan de kook, zodat hij goed aandikt en de smaak mooi doortrekt, ca. 10 minuten.
  • Breng verder op smaak met peper en zout naar eigen smaak.

 

De Groene Weg Amersfoort

Leusderweg 202
3817 KG Amersfoort
033 465 29 74

Openingstijden

maandag 08:00 - 18:00
dinsdag 08:00 - 18:00
woensdag 08:00 - 18:00
donderdag 08:00 - 18:00
vrijdag 08:00 - 18:00
zaterdag 08:00 - 17:00
zondag Gesloten